Το ius soli φθάνει σε ξένα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ιταλία


Ένα πρώτο ναι της αίθουσας έχει προετοιμάσει το έδαφος για την υιοθέτηση του ius soli στην Ιταλία, μια διάταξη που θα επιτρέψει στα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας ως μετανάστες να αποκτήσουν ιταλική υπηκοότητα

Σε Αυτό Το Άρθρο:

Ius μόνο για τα παιδιά των μεταναστών

Ένα πρώτο ναι του Επιμελητηρίου άνοιξε το δρόμο γιαυιοθεσία του ius soli στην Ιταλία, διάταξη που θα επιτρέψει την τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας ως μετανάστες για να αποκτήσουν ιταλική υπηκοότητα. Το ius soli ασκείται τώρα σε μια περισσότερο ή λιγότερο σκληρή μορφή από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. ακόμη και στην Ιταλία το νομοσχέδιο αυτό, αν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα περιλαμβάνει ορισμένους περιορισμούς.

Ας δούμε όμως λεπτομερώς τι είναι μια καινοτομία που έχει δημιουργήσει μια κινούμενη συζήτηση μεταξύ των διαφόρων πολιτικών φατριών. Το ius soli βρίσκεται ενάντια στο ius sanguinis, δηλαδή όταν η ιθαγένεια καθορίζεται από την κάθοδο. Όπως είναι γνωστό, η πρωτεύουσα του ius soli είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό το δικαίωμα ισχύει και σε άλλα αμερικανικά κράτη. Το θέμα ήταν πάντοτε πολυσυζητημένο και μέχρι σήμερα η Ιταλία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι μία από αυτές που έχουν τους πιο περιοριστικούς κανόνες. επιπλέον, μόνο οι πρακτικές της Γαλλίας ius soli, αν όμως και οι γονείς γεννήθηκαν στο έδαφος.

"Ius soli": Ο Kyenge επιλέγει τον Balotelli (πατέρας που δεν αναγνωρίζει την κόρη του);

Άτομα που γεννήθηκαν στην Ιταλία και έχουν ιθαγένεια

  • Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο κείμενο που εγκρίθηκε στην επιτροπή, όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ιταλία θα έχουν την ιθαγένεια, υπό τον όρο ότι τουλάχιστον ένας από τους γονείς έχει διαμείνει για τουλάχιστον πέντε έτη ή γεννήθηκε στην Ιταλία και διαμένει εκεί από τουλάχιστον ένα έτους.
  • Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί γεννιέται στην Ιταλία από γονείς που έχουν διαμείνει εκεί για τρία χρόνια, θα είναι πολίτης δύο ετών.
  • Επιπλέον, η ιταλική ιθαγένεια πρέπει να εγκριθεί από έναν από τους γονείς, μέσω δήλωσης που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης. Και μέσα σε δύο χρόνια την ολοκλήρωση της ηλικίας, μπορείτε να παραιτηθείτε από την ιταλική υπηκοότητα αν κατέχετε άλλη ιθαγένεια.

Εκτός από τα παιδιά που γεννήθηκαν σε ιταλικό έδαφος, όσοι γεννήθηκαν στο εξωτερικό συμμετέχουν επίσης στη μεταρρύθμιση αλλά έχουν μεταναστεύσει στην Ιταλία έως την ηλικία των 12 ετών: στην περίπτωση αυτή, εκτός από τη δήλωση βούλησης, θα πρέπει να «παρακολουθούνται τακτικά, για τουλάχιστον πέντε χρόνια στο εθνικό έδαφος, εκπαιδευτικά ιδρύματα που ανήκουν στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή διαδρομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κατάλληλες για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων».

Αντ 'αυτού, τα παιδιά που έφθασαν στην Ιταλία μεταξύ 12 και 18 ετών μπορεί να έχουν ιθαγένεια εάν έχουν κατοικήσει εδώ για τουλάχιστον έξι χρόνια και έχουν παρακολουθήσει "έναν σχολικό κύκλο, με την επίτευξη του τελικού τίτλου". Έχει υπολογιστεί ότι εάν η διάταξη τεθεί πραγματικά σε ισχύ, θα υπάρξουν εκατομμύρια νέα ιταλικά παιδιά. Το κείμενο είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθεσης μεταξύ 24 προτάσεων και παρουσιάστηκε από την ευρωβουλευτή Marilena Fabbri, σε αναθεώρηση του προηγούμενου νόμου 91/1992.

Για να εμβαθύνεις

  • η inkiesta
  • Η εφημερίδα
  • La Stampa

Βίντεο: